Direct registreren  |  Volg ons ook op Facebook!    
  Mantelzorgpunt Sliedrecht      
Mantelzorg       Ik ben mantelzorger       Jonge mantelzorger       Organisaties       Contact
           
    Veelgestelde vragen    
       
       
         
   

Veelgestelde vragen

   
    U bevindt zich hier: Mantelzorgpunt Sliedrecht » Veelgestelde vragen    
         
   

Op deze pagina verzamelt het Mantelzorgpunt Sliedrecht de meest gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorg?

De hulp en zorg die wordt gegeven door vrijwilligers, maar ook door mantelzorgers wordt ook wel informele zorg genoemd. Hoewel zorgvrijwilligers en mantelzorgers onbetaald hulp geven, is er wel degelijk een verschil. Het doen van vrijwilligerswerk is een vrije keuze. Mantelzorg overkomt je omdat iemand in je directe omgeving zorg nodig heeft.

Kan ik als mantelzorger een vergoeding krijgen?

Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Als mantelzorger kunt u echter wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Denk aan bijvoorbeeld het mantelzorgcompliment. Een aantal zorgverzekeraars biedt in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u naar de pagina van Mezzo over vergoedingen.

Diegene die ik verzorg is opgenomen, ben ik nu nog mantelzorger?

De mantelzorg gaat veelal door als iemand opgenomen wordt. In het begin zult u als mantelzorger niet altijd betrokken willen of kunnen zijn omdat soms overbelasting een reden voor opname is. De mantelzorger wordt vaak opgenomen in het zorgplan van de cliënt en wordt beschouwd als ervaringsdeskundige. Zij /hij heeft veel informatie over de wensen en behoeften van de cliënt. De situatie van de mantelzorger in relatie tot de cliënt wordt in kaart gebracht: welke hulp geeft/ gaf de mantelzorger voordat formele zorg werd ingezet. Welke hulp blijft of gaat de mantelzorger geven.

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg is de tijdelijke en volledige overname van de zorg van een mantelzorger met het doel om die mantelzorger even vrijaf te geven.

Wat is de mantelzorgwaardering?

De overheid vindt het belangrijk dat mantelzorgers ondersteund en gewaardeerd worden. Zij hebben daarom in de Wmo vastgelegd dat gemeenten elk jaar een waardering aan de mantelzorgers geven. Sommige gemeenten geven een geldbedrag, andere organiseren een activiteit of laten de waardering op een ander manier merken.

Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?

Bij het Mantelzorgpunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht kunt u terecht voor verschillende vormen van mantelzorgcontact. Voor mantelzorgers organiseren zij diverse ontmoetingsactiviteiten, tevens organiseren zij trainingen en workshops waar mantelzorgers elkaar ontmoeten.

Moet ik mijn werkgever op de hoogte stellen van mijn mantelzorgtaken?

Ga in gesprek met uw werkgever of leidinggevende en vertel over uw situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren. Maak uw situatie ook bespreekbaar bij uw collega’s. Als zij ervan weten, zullen zij meer begrip hebben

     
       
         
         
         
         
         
           
      Direct contact?    
      Wil je dat wij contact met je opnemen? Heb je vragen over mantelzorg of de diensten van het Mantelzorgpunt? Stel ze gerust! Stuur een e-mail naar mantelzorg@welzijnswerksliedrecht.nl

Gelijk een antwoord op je vraag? Bel dan:

0184 - 420539

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16.00 uur.
   
           
    © Copyright Mantelzorgpunt Sliedrecht  |  Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht  |  Webdesign: Devaca