Direct registreren  |  Volg ons ook op Facebook!    
  Mantelzorgpunt Sliedrecht      
Mantelzorg       Ik ben mantelzorger       Jonge mantelzorger       Organisaties       Contact
           
    Ervaringsverhalen    
       
       
         
   

Ervaringsverhalen

   
    U bevindt zich hier: Mantelzorgpunt Sliedrecht » Mantelzorg » Ervaringsverhalen    
         
   

Op deze pagina laten we mantelzorgers en professionals aan het woord. Onderstaande artikelen verscheen in de lokale kranten.

Anita de Groot is al jaren mantelzorger

Sliedrecht - De 53-jarige Sliedrechtse Anita de Groot is sinds jaar en dag mantelzorgster van haar moeder, Jannie Vink-Kraaijeveld (89). "Ik ben al snel mantelzorger geworden daar ik ook in het vak zat. Dat gaat automatisch, je kiest er niet voor, maar het voelt alsof je het al jaren doet, omdat je zo hecht met elkaar bent."

Door Nanda van Heteren

Moeder Vink werd in januari 2010 officieel gediagnosticeerd voor Alzheimer, maar voor die tijd waren er al 'vermoedens dat er iets niet pluis was'. Doordat De Groot zelf in de zorg werkt, zag zij al snel de symptomen van 'vergeten, van het minder worden met huishoudelijke klusjes, de gewone dingen die opeens niet meer gewoon waren'.

Verbloemen
"Maar ze was gewoon nog mijn moeder, die ontzettend lief bleef en attent en heel goed kon verbloemen, wat ze zelf allang vermoedde. En met hele openhartige gesprekken, tijdens een moeder-dochter moment, zei ze wel eens iets verdrietigs, wat ze van binnen voelde, dat ze er echt niets aan kon doen dat ze zo vergat, maar dat ik dat haar maar niet kwalijk moest nemen. Natuurlijk deed ik dat niet, een moeder die altijd voor mij liefdevol heeft gezorgd, hoe zou ik haar nu laten zitten, nu zij mij zó hard nodig had."

Anita de Groot met moeder

Mantelzorg
"Mantelzorg houd voor mij in, dat ik altijd in mijn gedachten bezig ben met mijn moeder. Dat is helemaal niet erg. Dat hoort gewoon bij mij als dochter. Wij hebben van jongs af aan al een hele goede band met elkaar, die de zorg niet zwaar voor mij maakt." Elke dag van de week is De Groot bezig haar moeder te verzorgen. Moeder is heel ziek, maar wel helder van geest als het over de Heere gaat. "En dat maakt mantelzorg voor mij juist zo licht werk."

Feest
Hoewel in het begin veel vragen bij De Groot over de toekomst opkwamen, herkent moeder haar dochter nog en is het 'altijd een feest wanneer ze elkaar zien'. De gemeente Sliedrecht support mantelzorgers zoals De Groot. "Ze ondersteunen door leuke ontmoetingen met lotgenoten in een mantelzorg setting ieder jaar. Daar heb ik andere mantelzorgers leren kennen, wat weer vriendschappen opleverde. Je praat namelijk over hetzelfde, met een half woord versta je elkaar."

Thuiszorg
"Daarnaast krijgen we dienstencheques om vijf uur thuiszorg per jaar in te zetten, en die mevrouw is erg leuk! En of dat nog niet genoeg is, mogen we aan het eind van het jaar voor honderd euro munten ophalen om in Sliedrecht te besteden. Verder is er het meldpunt Mantelzorg en Suzanne Lankhorst weet ik ook te vinden met mijn vragen. Kortom, ik word prima ondersteund", vindt Anita de Groot.

Alzheimercafé
"Het Alzheimercafé is een belangrijk initiatief voor mensen, die echt niets weten van deze ziekte. Door mijn medische achtergrond is het voor mij wel duidelijk, wat Alzheimer inhoudt. Maar voor de meeste mensen is het een onzekere situatie. Dan is het belangrijk om een punt te hebben, waar je met al je vragen over Alzheimer naartoe kunt. En wat ook fijn is, je kunt er als mantelzorger naartoe samen met je vader, moeder, echtgenoot, broer, zus of ander familielid met Alzheimer of als dat te moeilijk is, ga je een avond alleen op pad. Er is altijd een heel team aanwezig wat klaar staat met de koffie of thee, een hele uitgebreide boekentafel uitstalt, in is voor een gesprek of door verwijst naar een case manager, die vaak ook aanwezig is."

Aanrader
De Groot is deelneemster van het Alzheimercafé en raadt dit iedereen aan. "Voor iedereen die met Alzheimer in zijn/haar omgeving te maken heeft. Er zijn boeiende sprekers, die heel eenvoudig zaken uitleggen, waar mensen tegenaan lopen in de praktijk. Zelf zit ik in het Alzheimercafé team die sprekers uitnodigt en het is heel leuk om contacten te leggen met betreffende personen. En met elkaar proberen we een zo gevarieerd mogelijk programma op te zetten, wat voor iedereen nuttig is."

Elke eerste maandag van de maand vindt er om 19.30 uur een bijeenkomst plaats aan de Kerkbuurt 200.


 

'Mantelzorger? Ik? Nog nooit bij stilgestaan'

door Simon Fousert Al negentien jaar zorgt moeder Patricia Bouwman voor haar dochter Brenda. Dat lijkt niet meer dan vanzelfsprekend. Dat Brenda het syndroom van Down heeft en meer dan gemiddeld zorg en aandacht nodig heeft, verandert ook niets aan de liefde die deze Sliedrechtse moeder voor haar dochter heeft. Sinds een half jaar is Patricia naast moeder ook mantelzorger. Voor Brenda. ,,Als je opschrijft wat je allemaal voor haar doet en je weet dat andere moeders dat niet doen voor een dochter van 19, dan pas realiseer je je dat het best veel is."

Mantelzorg-artikel

Een paar jaar geleden viel het kwartje. ,,Op het schoolplein zag ik iemand met een tandemfiets. Ze zei dat ik die ook kon aanvragen", vertelt ze. ,,Toen ben ik op internet een en ander gaan uitzoeken. En de laatste tijd kwam er ook meer aandacht voor het ondersteunen van mantelzorg." Zo liet de gemeente vorig jaar door Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, onderzoek doen naar de behoeften van Sliedrechtse mantelzorgers voor ondersteuning. Daaruit kwam naar voren dat veel mantelzorgers niet weten dat zij mantelzorger zijn. Erg herkenbaar, vertelt Patricia. ,,Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan. Nooit over nagedacht. Natuurlijk ben ik veel met Brenda bezig. Ik breng haar naar school, nu naar haar stage in Dordrecht, naar ziekenhuizen, dokters en dagbesteding. Daarnaast begeleid ik haar thuis. Ik bereid haar glutenvrije eten voor en help met dagelijkse dingen als tandenpoetsen of wassen. Maar zorgen voor je kind voelt als heel normaal. Je kiest er niet voor, je doet het." Ze wilde graag meewerken aan het gesprek, ook om het beeld over mantelzorg wat bij te stellen. ,,Vaak gaat het over mensen die mantelzorg doen voor ouderen. Het kan ook op veel andere manieren. Wellicht zijn er ook personen die zich meer in mijn situatie herkennen. Die wil ik een stem geven."

Het onderzoek leverde meer inzichten op. Zo bleek slechts 37 procent van de ondervraagden van respijtzorg af te weten. Door daar gebruik van te maken kan een mantelzorger er even tussenuit terwijl de zorg wordt overgenomen. Sliedrecht maakte daarover eind 2016 afspraken met het Hof van Sliedrecht, Stichting Waardeburgh en Rivas. Deze zorgorganisaties stelden bedden beschikbaar voor personen die zorg nodig hadden en voor maximaal zeven dagen opgevangen konden. Tussen januari en oktober 2017 werd door slechts vijf personen gebruik gemaakt van respijtzorg. Patricia: ,,Ik ben laatst een weekendje weggeweest. Heel fijn, maar het was ook moeilijk om de zorg over te geven aan een ander. Toch heb ik het volgende weekend gepland." Doordat ondersteuning voor mantelzorgers nauwelijks bekend was bij degenen voor wie het bedoeld was, lag overbelasting op de loer. In opdracht van de gemeenteraad kwam verantwoordelijk wethouder Hanny Visser met een pakket aan maatregelen om de steun te verbeteren en vooral: zichtbaarder te maken. De gemeenteraad stemde daar eerder deze week mee in. De komende tijd ligt de focus op de jonge mantelzorger. ,,Mede doordat Mezzo in de zomerperiode onderzoek deed in Sliedrecht en daardoor niet goed terecht kon bij scholen, zijn jonge mantelzorgers nog niet in beeld", vertelt wethouder Visser. ,,Ze zijn er wel degelijk, maar ook zij zien zichzelf niet zo. De komende maanden gaan we met name naar hen op zoek, voor juli organiseren we ook activiteiten."

Visser kreeg net als haar collega-wethouders in het land een hoop op haar bordje. Diverse taken kwamen van het rijk naar de gemeente. Denk aan de jeugdzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet, die bedoeld is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen. Visser vindt dat daar in Sliedrecht nog een wereld te winnen is. ,,Ik hoor van Patricia dat haar dochter een stage in Dordrecht heeft gevonden. Dat vind ik wel jammer. Er moet hier toch ook wel een Sliedrechtse ondernemer te vinden zijn die haar op kan nemen? In mijn ogen zijn we nog niet ver genoeg, hoewel we beste goede cijfers hebben." Ze vindt dat ondernemers meer hun verantwoordelijkheid mogen pakken. ,,Zeker nu het economisch beter gaat. Het is ontzettend belangrijk voor de eigenwaarde van deze mensen dat ze, weliswaar op eigen vermogen, volwaardig mee kunnen doen. Nu het beter gaat, moeten we dit gaan doen, want de sociale werkvoorzieningen verdwijnen. Ik ben er overigens van overtuigd dat het overgrote deel van de ondernemers ook wel wil, maar tegen de administratieve overlast opzien. Daar moeten we dus nog een list op verzinnen en ik zou daar nog graag de kans voor krijgen. Ik ben nog niet klaar."

 
  Meer informatie:  
Definitie  
Voorbeelden van mantelzorg  
Ervaringsverhalen  
Ik wil graag helpen  
Het Mantelzorgpunt  
   
       
         
         
         
         
         
           
      Direct contact?    
      Wil je dat wij contact met je opnemen? Heb je vragen over mantelzorg of de diensten van het Mantelzorgpunt? Stel ze gerust! Stuur een e-mail naar mantelzorg@welzijnswerksliedrecht.nl

Gelijk een antwoord op je vraag? Bel dan:

0184 - 420539

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16.00 uur.
   
           
    © Copyright Mantelzorgpunt Sliedrecht  |  Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht  |  Webdesign: Devaca