Direct registreren  |  Volg ons ook op Facebook!    
  Mantelzorgpunt Sliedrecht      
Mantelzorg       Ik ben mantelzorger       Jonge mantelzorger       Organisaties       Contact
           
    Wat is mantelzorg    
       
       
         
   

Wat is mantelzorg?

   
    U bevindt zich hier: Mantelzorgpunt Sliedrecht » Mantelzorg » Definitie    
         
   

Misschien voert u wel zorgtaken uit, maar voelt u zich geen mantelzorger. Toch is het belangrijk daar wel bij stil te staan. Want mantelzorgen kan zwaar zijn en u hebt als mantelzorger recht op advies en ondersteuning.

Wanneer bent u een mantelzorger?

Als mantelzorger zorgt u voor iemand in uw directe omgeving, die hulp nodig heeft. Een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. U kunt het bijltje er niet zomaar bij neergooien, omdat die ander op u rekent. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

De zorg die mantelzorgers geven, kan heel verschillend zijn. Emotionele ondersteuning, meegaan naar het ziekenhuis, het regelen van afspraken, verzorgen van de financiële administratie of post. Maar ook hulp bieden bij het wassen en aankleden of boodschappen doen. Soms verricht u misschien ook verpleegkundige handelingen.

Wanneer bent u een vrijwilliger?

Vrijwilligerswerk is net zo waardevol, maar valt niet onder mantelzorg. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen, op een moment in hun leven dat zij hier tijd voor willen en kunnen vrijmaken. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen.

Doe de test

Als u voor een ander zorgt, is het ook belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Lukt het u om een goede balans te vinden tussen het zorgen voor een ander en tijd voor uzelf? Doe de Mezzo Mantelzorg in balanstest om te zien welk type mantelzorger u bent en lees de tips. In de test wordt het woord 'partner' gebruikt. Uiteraard kan degene voor wie u zorgt ook iemand anders zijn. Bent u mantelzorger van iemand met psychische of psychiatrische klachten? Ga dan naar de Welzijnsmeter Mantelzorger Psychiatrie.

 
  Meer informatie:  
Definitie  
Voorbeelden van mantelzorg  
Ervaringsverhalen  
Ik wil graag helpen  
Het Mantelzorgpunt  
   
       
         
         
         
         
         
           
      Direct contact?    
      Wil je dat wij contact met je opnemen? Heb je vragen over mantelzorg of de diensten van het Mantelzorgpunt? Stel ze gerust! Stuur een e-mail naar mantelzorg@welzijnswerksliedrecht.nl

Gelijk een antwoord op je vraag? Bel dan:

0184 - 420539

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16.00 uur.
   
           
    © Copyright Mantelzorgpunt Sliedrecht  |  Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht  |  Webdesign: Devaca